Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ


Η νέα γενιά



 
Για τη σημερινή νέα γενιά λέγεται ότι πρόκειται για μάζα καθοδηγούμενη, χωρίς όνειρα - εκτός από αυτά ενός κινητού κι ενός αυτοκινήτου-, που ζει με Ρουβά και «Big Brother» και άλλα πολλά που τα γνωρίζετε.
Φυσικά και υπάρχει αυτή η κατηγορία παιδιών, όπως πάντα υπήρχαν τα αντίστοιχα σε κάθε γενιά. Η διαφορά της «υπόλοιπης» σημερινής από τις προηγούμενες είναι ότι καθώς μεγαλώνει σε μια τραγική εποχή - που σημειωτέον δημιούργησαν οι μεγαλύτεροί τους που φέρουν και την ευθύνη - έχει εξαρχής, και μάλιστα βίαια, δοσμένη «όλη την πληροφορία». Πρόκειται για μια γενιά που δεν προλαβαίνει να αφουγκραστεί και να επεξεργαστεί, αλλά αναγκαστικά οφείλει να αποδεχτεί και να διαχειριστεί άμεσα. Εκεί ο κάθε χαρακτήρας αντιδρά αλλιώς. Γι’ αυτό νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μία πλουραλιστική1 νέα κοινωνία, αρκετά ανεκτική και ανοικτή, και ταυτόχρονα πολύ ψυλλιασμένη, επιφυλακτική και σε διαρκή αμφισβήτηση. Άλλωστε ακόμα και η απάθεια είναι συχνά μια μορφή αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι νέοι σήμερα φορούν τα πάντα και δεν ακολουθούν μία μόδα, ότι ακούνε διάφορες μουσικές και όχι μόνο ένα είδος, ότι ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα σε κοινές παρέες, ότι γεμίζουν μικρά θέατρα και σινεφίλ2 αίθουσες, ότι κατέβηκαν στους δρόμους, ότι δεν παραμυθιάζονται με ήρωες και ινδάλματα ή στρέφονται σε εκείνους του παρελθόντος, όπως ο Σσε ή ο Μάρλεϊ.
Ας κοιτάξουμε λίγο περισσότερη ώρα στα μάτια αυτούς τους πιτσιρικάδες, που έγιναν απότομα έφηβοι. Είναι εκείνοι που μεγαλώνουν και αρκετά μόνοι - αφού πια αμφότεροι οι γονείς δουλεύουν -, είναι εκείνοι που κάνουν παρτ τάιμ3 δουλειές, για να μη ζητάνε συνέχεια χαρτζιλίκι, είναι εκείνοι που μάλλον δεν θα κληρονομήσουν ένα διαμερισματάκι, γιατί τα λεφτά λιγοστεύουν. Κι αν τους κατηγορούμε ότι «μπαίνουν από νωρίς στο λούκι» και δεν ασχολούνται με άλλα πράγματα, ας σκεφτούμε αν έχουν στ’ αλήθεια εναλλακτική λύση στην κοινωνία που τους υποδέχτηκε. [Μία Κόλλια, εφημ. CITY PRESS, 2003 (διασκευή) / Νεοελληνική Γλώσσα Γ’ Γυμνασίου , σελ. 137]


1. πλουραλιστική (κοινωνία) : εκείνη στην οποία υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις , πολυφωνική
2. σινεφίλ (αίθουσες) : [με προβολές επιλεγμένων ταινιών] για τους λάτρεις του κινηματογράφου
3. παρτ τάιμ (δουλειές) : για μικρό χρονικό διάστημα, πρόσκαιρες (ημιαπασχόληση)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
(Α1) Ποια επίδραση ασκεί στους νέους η υπερπροσφορά «πληροφορίας» στην εποχή μας ;
(Α2) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας που θα διαμορφώσει στο άμεσο μέλλον η σημερινή νέα γενιά, σύμφωνα με το κείμενο;

(B1). Γράψε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις λέξεις του κειμένου στον επόμενο πίνακα :
Α
Β

απάθεια
ίνδαλμα
επιφυλακτικός
αφουγκράζομαι
παραμυθιάζω



(B2). Στον επόμενο πίνακα να αντιστοιχίσεις καθεμιά από τις λέξεις της Α’ στήλης με την αντώνυμή της από τη Β’ στήλη (δύο λέξεις της Β’ στήλης δεν θα χρησιμοποιηθούν)
Α                                     Β

1.

ψυλλιασμένος
κληροδοτώ

2.

απάθεια
αποδοχή , παραδοχή

3.

αναγκαστικά
ευαισθησία

4.

αποδέχομαι
ολοκληρωτικός

5.

ευθύνη
χειραφετημένος

6.

κληρονομώ
απορρίπτω

7.

καθοδηγούμενος
αγνοώ

8.

πλουραλιστικός
ανυποψίαστος

9.

γνωρίζω
ομοιότητα

10.

αμφισβήτηση
αυξάνομαι
προαιρετικά
ανευθυνότητα

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου