Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Μην υποχωρείτε, μην αποχωρείτε!

Εγώ, μια τυχοδιώκτρια του 21ου αιώνα, μετά από μήνες περισυλλογής και καταιγισμού τηλεοπτικών ρεπορτάζ για την καταστροφή της Ελλάδας, αποφάσισα εν μια νυκτί να μαζέψω τα πράγματά μου, να αφήσω την οικογενειακή θαλπωρή και ασφάλεια, την μέτρια δουλειά και να μεταναστεύσω στη Μεγάλη Νήσο,
όπου ως δια μαγείας θα έβρισκα δουλειά, λεφτά και μια καλή ζωή. Αντ' αυτού εδώ και ενάμιση μήνα, αυτό που ζω, μόνο ως παραμύθι δεν περιγράφεται. Άστεγη, ταλαιπωρημένη, περήφανη να ζητήσω λεφτά από τους δικούς μου και με καμία οικονομική προετοιμασία, μένω σε προσωρινά σπίτια ψάχνοντας να βρω τη δουλειά των ονείρων μου.
Στην αρχή, ήμουν ενθουσιασμένη, έπαιρνα ευχαριστήρια mail από τους πιθανούς εργοδότες μου, έκανα και τον τουρισμό μου, έβλεπα παλιούς γνωστούς και φίλους που είχα να δω χρόνια, και απλά περίμενα τη θετική απάντηση στις αιτήσεις μου που ήταν θέμα ημερών στο μυαλό μου. Τα ρούχα συνέντευξης ήταν πάντα κρεμασμένα στη ντουλάπα, φρεσκοπλυμένα, έτοιμα να φορεθούν ανά πάσα στιγμή, και όσο οι αιτήσεις για δουλειά αυξάνονταν, μαζί χτίζονταν όλο και περισσότερα όνειρα.
Μετά τις 10 απορρίψεις, τότε τα πόδια μου πάτησαν στη γη. Μετά οι απορρίψεις κάθε μέρα ήταν και περισσότερες, τα ρούχα έμειναν κρεμασμένα με μια ελαφριά μυρωδιά καπνού πλέον. Η αυτοπεποίθηση έγινε άγνωστη λέξη, και τα χρήματα άρχισαν σιγά σιγά να τελειώνουν. Το ίδιο και οι γνωστοί που ήταν πρόθυμοι να με φιλοξενήσουν. Και όσο πίστευα ότι το ταλέντο μου είναι μεγάλο και οι δουλειές πολλές, και δεν θα είχα καμία δυσκολία, συνειδητοποιώ ότι ναι μεν οι δουλειές είναι πολλές, αλλά το ταλέντο μου τελικά δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Όσο και αν βλέπεις τη ζωή σου σαν ταινία, και κάνεις τη πλάκα σου, οι συνεχείς μετακομίσεις κάθε 15 μέρες, οι τυχαίες δουλειές σε μεξικάνικα και σε greek mpouzoukia, σε φθείρουν, ειδικά όσο περνάει ο καιρός και η πλάκα γίνεται μέσο επιβίωσης [...].
Και όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, δεν έχεις σε κάποιον να μιλήσεις γιατί ξέρεις ότι εσύ το επέλεξες και πρέπει να το υποστηρίξεις. Αλλά δεν είναι εύκολο. Όλοι σε θεωρούν γενναίο, σε ζηλεύουν, εύχονται να μπορούσαν να φύγουν κι αυτοί πριν βουλιάξουν μαζί με τη χώρα, αλλά δεν είναι η γενναιότητα. Είναι η δειλία που σε οδήγησε να φύγεις από εκεί που τα βρήκες σκούρα και να ψάξεις την τύχη σου αλλού, που σου φαντάζει γη της επαγγελίας. Εκεί οραματίζεσαι κόκκινα χαλιά, αναγνωρισιμότητα, επιτυχία, χρήματα. Αυτός ο άξονας σε οδηγεί, αλλά σίγουρα αυτά τα πράγματα δεν έρχονται από τη μία μέρα στην άλλη. Και αν στην Ελλάδα ζεις δύσκολους καιρούς, τουλάχιστον έχεις κάποιον να σε στηρίζει, είτε αυτό λέγεται οικογένεια, είτε φίλοι, είτε πρώην συνάδελφοι, είτε το σκυλί σου [...].
Η μοναξιά σού γκρεμίζει τα όνειρα, δεν μπορείς να το παλέψεις και να μη κοιτάς πίσω, αλλά όσο κοιτάς αυτά που άφησες, σου φαντάζουν πολύ πιο σημαντικά από όσο όταν τα είχες. Δεν αξίζει σε κάποιον με δυο πτυχία, ενός χρόνου με προϋπηρεσία και ένα μυαλό άνω του μετρίου, να επιλέγει την αθλιότητα από τη μετριότητα της σιγουριάς..
25/12/2011
Διασκευασμένο άρθρο της Ελίνας Πάνου στο
(http://www.protagon.gr/)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Α. Να συντάξετε την περίληψη του παραπάνω κειμένου σε 90-100 λέξεις.
Μονάδες 25
Β1. Να αναπτύξετε την παρακάτω περίοδο σε μια παράγραφο 60-80 λέξεων. «Και αν στην Ελλάδα ζεις δύσκολους καιρούς, τουλάχιστον έχεις κάποιον να σε στηρίζει».
Μονάδες 12
Β2. Να δώσετε έναν τίτλο με σχόλιο και έναν χωρίς σχόλιο για το κείμενο που σας δόθηκε.
Μονάδες 5
Β3. Ποια είναι τα δομικά μέρη της τέταρτης παραγράφου: «Και όταν τα πράγματα πάνε.....έχεις κάποιον να σε στηρίζει, είτε αυτό λέγεται οικογένεια, είτε φίλοι, είτε πρώην συνάδελφοι, είτε το σκυλί σου» και ποιες οι τρεις (3) μέθοδοι με τις οποίες αναπτύσσεται;
Μονάδες 5
Β4. Να εντοπίσετε στο κείμενο τρεις (3) φράσεις με συνυποδηλωτική σημασία.
Μονάδες 3

Β5. Να γράψετε την ετυμολογία των παρακάτω λέξεων και, στη συνέχεια, να γράψετε μια άλλη ομόρριζη από το τελευταίο συνθετικό της καθεμιάς:: τυχοδιώκτρια, περισυλλογής, απορρίψεις, πρόθυμοι, συνειδητοποιώ.
Μονάδες 10
Γ. Στην ημερίδα που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα «Μετανάστευση των Νεοελλήνων» να παρουσιάσετε σε μια ομιλία σας (400 περίπου λέξεων) τους παράγοντες, οι οποίοι ωθούν τους νέους στην μετανάστευση. Στη συνέχεια να εντοπίσετε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχυθούν οι επαγγελματικές προοπτικές με σκοπό την παραμονή τους λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω ρήση του κειμένου: « Η άτακτη αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι η λύση».

Μονάδες 40
ΠΗΓΗ: ΟΕΦΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου