Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στάσεις απέναντι στη γλώσσα των νέων

Αν «γκουγκλάρετε» τη φράση «γλώσσα των νέων» ή τις λέξεις-κλειδιά «γλώσσα» και «νέοι», θα βρείτε στο διαδίκτυο έναν μεγάλο αριθμό κειμένων με εξίσου μεγάλη ποικιλία απόψεων για το θέμα της νεανικής γλώσσας, καθώς και διαφημίσεις, τηλεοπτικές σειρές, τραγούδια κλπ. στα οποία χρησιμοποιείται η νεανική γλωσσική ποικιλία.
Στην παρούσα μετασελίδα θα βρείτε απόψεις γλωσσολόγων, δημοσιογράφων, γονιών, καθηγητών, ενός σκιτσογράφου και αρκετών συνομηλίκων σας σχετικά με τη γλώσσα των νέων, καθώς και αναλύσεις και δείγματα της νεανικής ποικιλίας. Το υλικό αυτό μπορείτε να το λάβετε υπόψη στις έρευνες και τις συζητήσεις σας για το θέμα, στο οποίο ο ρόλος σας ως νέων είναι εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικός.

petroulakis
Σκίτσο του Αντρέα Πετρουλάκη [πηγή: εφημ. Καθημερινή, 19/5/2007 <http://news.kathimerini.gr>]
Πώς θα σχολιάζατε την παραπάνω γελοιογραφία; 

Τρεις γλωσσολόγοι* γράφουν για τη γλώσσα των νέων

Τι ονομάζουμε γλώσσα των νέων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Ποιες τάσεις εμφανίζει και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα απαντά το κείμενο του Γιάννη Ανδρουτσόπουλου «Η γλώσσα των νέων» που θα βρείτε στον «Εγκυκλοπαιδικό Οδηγό» της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα.

Ο Γιάννης Βελούδης στις «Άνισες εξισώσεις: Η γλώσσα των νέων» εξετάζει δύο γενικεύσεις στις οποίες στηρίζονται όσοι θεωρούν τη γλώσσα των νέων επικίνδυνη για το σύνολο της ελληνικής γλώσσας.

Σε μια διαφορετική, σε σχέση με τις παραπάνω, αντίληψη της γλώσσας των νέων στηρίζει τον προβληματισμό του ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο απόσπασμα [Το Πρόβλημα της Γλώσσας των Νέων].

*Και οι τρεις συγγραφείς είναι καθηγητές Γλωσσολογίας: Ο Γιάννης Ανδρουτσόπουλος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο Γιάννης Βελούδης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έφηβοι και ενήλικοι μιλούν για τη γλώσσα των νέων

Δύο από τους προηγούμενους γλωσσολόγους θα ξανασυναντήσετε στο άρθρο «"Έφαγε σπατ" και η γιαγιά κουφάθηκε...», μαζί με τις μαρτυρίες δεκαεξάχρονων και δεκαεφτάχρονων για το θέμα της γλώσσας των νέων, ενώ στο άρθρο «Το χάσμα γενεών... μετριέται και με λέξεις» θα παρακολουθήσετε μια αντιπαράθεση μεταξύ γλωσσολόγων και φιλολόγων. Για το ίδιο θέμα εκφράζουν την άποψή τους έφηβοι και έφηβες στο άρθρο «Μάθε τη γλώσσα των νέων για να μη φλασάρεις», όπου παρατίθεται και «"λεξικό" των δεκαεξάρηδων», ενώ στο άρθρο «Η "σαύρα", ο "κάγκουρας" και οι απορημένοι γονείς» διαβάζουμε τις μαρτυρίες ενός εφήβου και ενός γονιού.

Στην εκπομπή «Η γλώσσα των νέων» (διάρκεια: 47:53min) της τηλεοπτικής σειράς «Κουτί της Πανδώρας» θα ακούσετε τις απόψεις εφήβων, νέων, καθηγητών και ενός από τους γλωσσολόγους της προηγούμενης ενότητας για τη «γλώσσα των νέων: μαθητών, ερωτευμένων, κομπιουτεράδων, φαντάρων», όπως την προσδιορίζει ο παρουσιαστής της εκπομπής. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσει το βίντεο ή στην πηγή για να εμφανιστεί σε νέο παράθυρο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου