Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η «σαύρα», ο «κάγκουρας» και οι απορημένοι γονείς

Ο 15χρονος Γιώργος, μαθητής Α΄ Λυκείου, όταν θέλει να χαρακτηρίσει μία γυναίκα πολύ άσχημη θα χρησιμοποιήσει τη λέξη σαύρα. Οι φίλοι του θα τον καταλάβουν και θα γελάσουν. Οι γονείς του όμως και οι καθηγητές του θα τον κοιτάξουν περίεργα, όπως λέει ο ίδιος στην «Κ».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μας πολυκαταλαβαίνουν όταν λέμε ο "κάγκουρας" εννοώντας κάποιον που πουλάει... μούρη συνήθως με το αυτοκίνητό του ή με ηλίθιο ύφος. Συνήθως οι γονείς ρωτούν να μάθουν τι σημαίνει το ένα και το άλλο, έτσι ώστε να μας καταλαβαίνουν. Σπανίως, όμως, χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις. Από την άλλη, οι καθηγητές μάς επικρίνουν λέγοντάς μας ότι δεν μιλάμε σωστά ελληνικά και δεν προωθούμε την ελληνική γλώσσα»...

Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί στα νέα γλωσσικά φαινόμενα που αφορούν τα παιδιά τους. Ωστόσο, δείχνουν κατανόηση...

«Θυμάμαι όταν ήμουν έφηβος πόσο περίεργη φαινόταν στους μεγαλύτερους η γλώσσα που χρησιμοποιούσα με τους φίλους μου. Το γεγονός ότι το θυμάμαι σημαίνει ότι αναγνωρίζω την ανάγκη του γιου μου να επικοινωνήσει έτσι με την παρέα του. Φυσικά και δεν γνωρίζω πλήρως την αργκό που χειρίζονται οι σημερινοί νέοι. Γνωρίζω όμως ότι είναι ο μεταξύ τους κώδικας κι αυτό το σέβομαι. Ωστόσο, προσπαθώ με κατανόηση και χωρίς ιδιαίτερη αυστηρότητα να μεταδώσω στον γιο μου το μήνυμα ότι είναι καλό να ελαττώσει τη χρήση αυτής της φρασεολογίας, διότι έτσι αποδυναμώνει την ελληνική γλώσσα και φτωχαίνει το λεξιλόγιό του», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Γιώργιος Μακρής, πατέρας αγοριού 15 ετών.

Πηγή: εφημ. Καθημερινή, 19/5/2007 <http://news.kathimerini.gr>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου