Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η «Νύχτα των κρυστάλλων»: 75 χρόνια από την πρώτη πράξη του Ολοκαυτώματος Πηγή: Η «Νύχτα των κρυστάλλων»: 75 χρόνια από την πρώτη πράξη του Ολοκαυτώματος

Η «Νύχτα των κρυστάλλων»: 75χρόνια από την πρώτη πράξη του Ολοκαυτώματος [εικόνε
Με εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκαν χθες σε Γερμανία και Αυστρία όσοι βρήκαν τραγικό θάνατο στη «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht), ένα από τα χειρότερα πογκρόμ κατά των Εβραίων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε πριν από 75 χρόνια και αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Ήταν 9 προς 10 Νοεμβρίου του 1938, όταν το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία πραγματοποίησε επιθέσεις σε βάρος εβραϊκών στόχων πυρπολώντας τις περισσότερες από τις 1.200 συναγωγές της χώρας και βανδαλίζοντας χιλιάδες καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας.
Η συγκεκριμένη νύχτα έμεινε στην ιστορία ως Kristallnacht ή «Νύχτα των Κρυστάλλων» καθώς τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων έμοιαζαν με κρύσταλλα πεσμένα στο έδαφος.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νύχτας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, ενώ 30.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, συνοδευόμενος από επικεφαλής της Προτεσταντικής και Καθολικής Εκκλησίας.
Στη συνοικία Σένεμπεργκ της πόλης, συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, διασημότητες που πήραν μέρος σε εκστρατεία με στόχο να «στρώσουν» τους δρόμους με μικρές μπρούτζινες πλάκες. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 1995 και οι πλάκες αυτές τοποθετήθηκαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ολόκληρης της Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν οι κατοικίες των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων.
Η κάθε πλάκα φέρει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία μεταφοράς στο ναζιστικό στρατόπεδο και την ημερομηνία θανάτου.
Αναφερόμενη στη μαύρη επέτειο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η αδυναμία πολλών ανθρώπων να μιλήσουν ανοιχτά συνέβαλε στην «κατάρρευση του πολιτισμού».
«Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν θα πρέπει ποτέ να έχουν ξανά ευκαιρία (να εκδηλωθούν) στη Γερμανία, στην Ευρώπη", ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μέρκελ και χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεχιζόμενη ανάγκη για αστυνομική προστασία σε εβραϊκά ιδρύματα μία θλιβερή πραγματικότητα.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ των Εβραίων της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή συμπεραίνει ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αυξάνεται ο αντισημιτισμός στις χώρες όπου διαμένουν και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς σκέφτονται να μεταναστεύσουν γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς.

ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr/news/129862/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-75-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου