Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

«Οι σημερινοί έφηβοι ωριμάζουν πιο γρήγορα»

Διακοπές εφήβων με την παρέα τους; Προβληματισμοί

Η άρνηση των γονέων στις επίμονες διεκδικήσεις των παιδιών τους για διακοπές με τους συνομηλίκους τους είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος να κατανοήσουν τις ανάγκες των σημερινών εφήβων. Αυτό επισημαίνει ο Γιάννης Κούρος, ψυχίατρος - ψυχολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (ΕΨΨΕΠ).
«Δεν μπορούν οι γονείς, όσο και αν οι αντιλήψεις τους είναι προχωρημένες σε άλλα θέματα, να κατανοήσουν ότι οι σημερινοί έφηβοι ζουν σε μια κοινωνία διαφορετική από αυτήν της δικής τους εφηβείας με άλλες ανάγκες και άλλες απαιτήσεις. Οι σημερινοί έφηβοι ωριμάζουν πιο γρήγορα αφού ζουν σε ένα περιβάλλον ταχύτητας.
Όλα γύρω τους κινούνται γρήγορα και είναι υποχρεωμένοι να συντονιστούν με αυτόν τον ρυθμό». Αν συναινέσουν στην επιθυμία τους, εξηγεί ο κ. Κούρος, αυτομάτως τους δίνουν τη δυνατότητα να βγούνε από τη «γυάλα» της οικογενειακής θαλπωρής και να δουν την πραγματική ζωή. «Τα παιδιά που μπορούν να ζήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα μακριά από τους γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον έξω κόσμο και να εντοπίσουν τις συνθήκες της φυσιολογικής ζωής απαλλαγμένοι από την υπερπροστασία της μαμάς και του μπαμπά», επισημαίνει. Ένας έφηβος από την ηλικία των 15 ετών μπορεί να δοκιμάσει διακοπές με συνομηλίκους του αφού τηρηθούν όλες οι γραμμές ασφαλείας. «Οι γονείς οφείλουν να δείχνουν τη δέουσα εμπιστοσύνη στα παιδιά τους», τονίζει.
Η Χριστίνα Τέντε διεκδίκησε από νωρίς το δικαίωμα να επιλέγει τον τόπο και την παρέα των διακοπών της. Όταν πριν από 2 χρόνια, σε ηλικία 16 ετών, ζήτησε να πάει ολιγοήμερες διακοπές μαζί με την παρέα της, οι γονείς της έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Και δεν αποτελούν πια εξαίρεση, γιατί οι παρέες των 16άρηδων στα ελληνικά νησιά και τους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας είναι ευτυχώς, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, πολλές!
«Εκείνο που απόλαυσα περισσότερο όταν βρέθηκα με τις φίλες μου σε διακοπές δεν ήταν ούτε τα ξενύχτια ούτε η ξέφρενη διασκέδαση. Χάρηκα όσο τίποτε άλλο τον ήλιο του μεσημεριού στη θάλασσα χωρίς να ακούω τη φωνή του μπαμπά μου ή της μαμάς μου να μου φωνάζουν "κάτσε στη σκιά" ή "βάλε αντηλιακό"».
Η Χριστίνα Τέντε χωρίς να καταβάλει προσπάθεια κέρδισε τις πρώτες της ελεύθερες διακοπές με την παρέα της και για εκείνη τότε ήταν μια δοκιμή για να δει, όπως λέει, τη ζωή μακριά από το σπίτι. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο τύπος των διακοπών που είχα ζήσει ήταν με τους γονείς μου σε ένα μέρος που θα επιλέγαμε. Ομως πρόπερσι τους ζήτησα να κάνω κάτι διαφορετικό και να δοκιμάσω να ζήσω λίγες μέρες μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον».
Η απαίτηση της έφηβης μπορεί να αντιμετωπίστηκε με άνεση, αλλά από την άλλη υπήρχε η βεβαιότητα της ασφάλειας του περιβάλλοντος. Όπως εξηγεί η Χριστίνα, «είμαι από την Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη όπου πήγαμε διακοπές είναι πάρα πολύ κοντά. Η μικρή απόσταση καθησύχαζε τόσο τη μητέρα μου όσο και τον πατέρα μου. Επίσης, ήμασταν μόνες μας, αλλά μέναμε στο εξοχικό της φίλης μου, οπότε και αυτό βοήθησε στο να πουν γρήγορα ναι».
Ευκαιρία να βγουν από τη γυάλα τους και να μάθουν να... κολυμπούν στον πραγματικό κόσμο είναι οι διακοπές για τα παιδιά που επιθυμούν να μην ακολουθήσουν τους γονείς το καλοκαίρι.
Η Χαρούλα Μακροπούλου, μητέρα του 15χρονου Γιώργου, ακολούθησε τη μέση οδό. «Είμαι κι εγώ η κλασική ελληνίδα μαμά που θέλω να προστατεύω τα παιδιά μου όσο περισσότερο γίνεται. Όμως γνωρίζω ότι είναι όλο και πιο μεγάλη η ανάγκη να δίνουμε ευκαιρίες για να ανεξαρτητοποιούνται από νωρίς. Να συναναστραφούν με άτομα που θα επιλέξουν εκείνα και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους». Ετσι αποφάσισε να επιτρέψει στον Γιώργο να βρεθεί μέχρι το Ταλίν της Εσθονίας για να προσφέρει εθελοντική εργασία. «Ετσι και το περιβάλλον είναι απολύτως ελεγχόμενο, αλλά και εκείνος ικανοποιείται που φεύγει με τους φίλους του ταξίδι».
Ο Γιώργος έχει μπει ήδη στη διαδικασία της προετοιμασίας αυτού του ταξιδιού και φυσικά είναι ενθουσιασμένος.
«Θα κάνω πρώτη φορά μόνος μου διακοπές - έστω και στο πλαίσιο ενός εθελοντικού προγράμματος - και μάλιστα είμαι τυχερός γιατί στο ίδιο θα συμμετέχουν και τρεις κολλητοί μου φίλοι. Θα γνωρίσουμε παιδιά από άλλες χώρες, θα κάνουμε εξάσκηση στα αγγλικά και θα μάθουμε να κινούμαστε με αεροπλάνα και τρένα έχοντας εμείς την ευθύνη του εαυτού μας». Το πρώτο βήμα έγινε και αν το εγχείρημα «διακοπές» στεφθεί με επιτυχία την πρώτη φορά, του χρόνου ο Γιώργος μπορεί να βρεθεί μόνος του και σε κάποιο νησί
Στην εποχή μας, παιδιά και έφηβοι αναζητούν περισσότερο χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους, επισημαίνει η Μυρσίνη Κωστοπούλου, δρ Κλινικής Ψυχολογίας - ψυχοθεραπεύτρια. «Ο μέσος όρος ηλικίας όπου οι νέοι φεύγουν για πρώτη φορά μόνοι τους για διακοπές, έχει μειωθεί σημαντικά. Στις τάξεις του γυμνασίου, οι μαθητές είθισται να είναι πρωτοπόροι στην ελευθερία που διεκδικούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», τονίζει. Είναι όμως θεμιτό κάτι τέτοιο για τον γονιό και υπό ποιες προϋποθέσεις η ελευθερία του παιδιού θα το ευνοήσει και θα υπερτερήσει των όποιων πιθανών κινδύνων;
«Το βασικότερο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο γονιός είναι αν το παιδί είναι έτοιμο να φύγει για λίγες ημέρες από το σπίτι του και να λειτουργήσει στην καθημερινότητα μόνο του», τονίζει η κ. Κωστοπούλου.

ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr/mobile/diafora/sxeseis/122465.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου