Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Σοκ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: Για πρώτη φορά πάνω από το μηδέν η θερμοκρασία στην Αρκτική!Σοκ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: Για πρώτη φορά πάνω από το μηδέν η θερμοκρασία στην Αρκτική!


Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες για το κλίμα του αρκτικού κύκλου, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.
Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες του μηδέν, με την επιστημονική κοινότητα να μην έχει ακόμη καταφέρει να ερμηνεύσει αυτή την απότομη αύξηση.

Οι επιστήμονες στο Νορβηγικό κέντρο ερευνών που παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, δηλώνουν έκπληκτοι και ταυτόχρονα... τρομοκρατημένοι, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφονται θερμοκρασίες πάνω από μηδέν στον αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλαρντ.

 «Η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι στους μείον 6,7 βαθμούς Κελσίου και το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα ήταν το 2006, όταν είχε φτάσει στους μείον 1,8 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο καθηγητής Κετίλ Ίσακσον, από το νορβηγικό μετεωρολογικό ινστιτούτο. «Είναι η πρώτη φορά φέτος, που η μέση θερμοκρασία στην περιοχή θα είναι λίγο πάνω από το μηδέν», σημείωσε ακόμη ο Σκανδιναβός επιστήμονας.


«Αυτό είναι σοκαριστικό. Αν με ρωτούσε κάποιος πριν 10 χρόνια, δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστώ τέτοιες θερμοκρασίες το 2016», υπογραμμίζει. «Το Σβάλαρντ είναι μία πολύ καλή περίπτωση για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην Αρκτική», τονίζει ο κ. Ίσακσον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο πάγος στη θαλάσσια περιοχή κτίζεται πολύ πιο αργά, απ' ότι συνήθως.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δηλώσουν με ακρίβεια τους λόγους που οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας. Πιθανολογούν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί, καθώς η παρουσία του πάγου αντανακλά πίσω στο διάστημα μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, σε αντίθεση με τη «σκοτεινή» θάλασσα, η οποία απορροφά θερμότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης αναφέρει ότι οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να καταστήσουν μη βιώσιμα πολλά είδη φυτών και ζώων, καθώς και πληθυσμών πάνω στη Γη, οι οποίοι ενδέχεται να μην προλάβουν να προσαρμοστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου